Wonen |

Kosten besparen bij het kopen van een woning, 3 tips

Een woning kopen is een serieuze zaak. Het is een investering voor het leven en een aankoop welke niet vaak gedaan wordt in een leven. Het is daarom belangrijk om het op een verstandige en slimme manier te doen. Zeker nu het meefinancieren van verschillende kosten steeds moeilijker wordt. Het is daarom verstandig om te besparen op de kosten van het kopen van een woning waar mogelijk. Natuurlijk moet het niet ten koste gaan van zaken. Echter onnodig veel geld ergens voor betalen is niet verstandig. Laten we snel onze tips delen.

De onderzoeksplicht bij de aankoop

Wanneer iemand een huis koopt dan heeft die persoon een onderzoeksplicht. De verantwoordelijkheid om mogelijke gebreken op te sporen is belangrijk. Inspecteer de woning goed. Kijk wat de gebreken zijn en maak hier notitie van. Het is ook belangrijk om de kosten van een mogelijke verbouwing goed in te schatten. Het maakt het opmaken van een begroting voor de aankoop een stuk gemakkelijker. Voor het vinden van de gebreken is het mogelijk om een bouwkundig adviseur in te schakelen. De bouwkundig adviseur is een specialist. Hij of zij zal sneller gebreken constateren en weten waar de knelpunten zitten. Het is mogelijk om de adviseur een compleet rapport op te laten maken. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een meeloopkeuring. Hierbij gaat men samen met de bouwkundig adviseur door de woning om gebreken op te sporen en inschattingen te maken voor de verbouwing. Doordat de adviseur geen bouwkundig rapport hoeft op te maken is het goedkoper. Maak voor de volledigheid zelf een gespreksverslag. Het is mogelijk om zo al snel 250 euro te besparen. 

Het vervolg van de bouwkundige keuring

Het is natuurlijk belangrijk om de bouwkundige keuring of meeloopkeuring te doen voordat er onderhandeld wordt over de prijs. Het is dan mogelijk om de gevonden punten in te brengen om de prijs verder omlaag te laten gaan. Het is zo mogelijk om de meeloopkeuring weer terug te verdienen. Is er al een afspraak over de prijs? Onderhandel dan opnieuw om de prijs te verlagen.

Vergelijk de taxateurs

Om de financiering rond te krijgen is het belangrijk om naar een hypotheekadviseur te gaan. De adviseur kan alle berekeningen maken om te laten zien welke impact het heeft op de maandlasten. Het is natuurlijk noodzakelijk om een hypotheek te krijgen. Het is slechts voor enkelen weggelegd om de woning contant aan te kopen. Als onderdeel van het verkrijgen van de hypotheek is een taxatie nodig. De taxatie laat zien wat de waarde is van de woning volgens een erkende lokale taxateur. Zonder taxatie verstrekt de bank geen hypotheek. Het is goed om de verschillende taxateurs met elkaar te vergelijken, voordat de opdracht wordt verstrekt. Er zijn vaak grote prijsverschillen. Ook hier is het trouwens verstandig om de taxateur voor het onderhandelen door de woning te laten gaan. Vraag hem om pas na jouw goedkeuring het rapport op te laten maken. Als de koop geslaagd is kan de taxateur het taxatierapport maken. Eerst laat je hem (of haar) een waardebepaling doen welke je bij het onderhandelen gebruikt.

Een laatste tip

Kies een woning waar toekomst in zit. Weet dat je er meerdere jaren gaat wonen en weet ook dat de woonsituatie kan veranderen. Er kan een partner komen of kinderen. Wanneer men wat ouder is is het goed om een senior proof woning te kiezen.

Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Sorry, er zijn geen resultaten gevonden Probeer het overnieuw met een ander woord.