Wonen |

Stopcontacten kopen: deze keuzes zijn belangrijk.

Stopcontacten

Of je nu met een grote verbouwing bezig bent of je wilt simpelweg één contactdoos in huis vervangen, als je op zoek gaat zal je verbaasd staan van de hoeveelheid stopcontacten die je aan kunt schaffen. Het is niet meer enkel een kwestie van een keuze maken tussen wit of zwart. Als je nu een stopcontact gaat kopen moet je bedenken hoe je deze wilt monteren en van welke extra opties je wilt profiteren. Daarom hebben we hier de belangrijkste keuzes samengevat zodat je uit alle soorten stopcontacten de beste kiest voor jou.

Inbouw- of opbouw stopcontacten

De eerste vraag die je jezelf stelt – na de kleur, maar we gaan ervan uit dat je daar zelf een keuze over kunt maken – is of je het stopcontact wilt inbouwen of opbouwen. Een inbouwstopcontact wordt in de muur verwerkt. Dit is vaak een keuze als een bestaand stopcontact wordt vervangen. De draden en het gat in de muur zijn dan al aanwezig. Opbouw stopcontacten bevestig je op de muur en de draden lopen door een buis op de muur naar het stopcontact toe. Dit is een optie als je een nieuw stopcontact wilt plaatsen en je wilt niet in de muur boren om de draden en het stopcontact te kunnen verwerken.

Buiten of binnen en vochtig of droog?

Er zijn verschillende stopcontacten beschikbaar voor buiten en binnen. Een stopcontact buiten moet beschermd worden tegen regen en heeft dan ook vaak een grote doos met een stevige deksel. Er moet geen water in het stopcontact kunnen komen als het regent. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen stopcontacten voor een vochtige- en een droge ruimte. In de douche of de bijkeuken, bijvoorbeeld, wil je een stopcontact met een deksel waardoor er geen water bij kan komen. Deze klapdeksels vallen automatisch dicht en bieden zelfs in de douche voldoende bescherming.

Extra opties

Een laatste keuze die je maakt betreft de extra opties. Soms zijn deze erg handig en maken ze je het leven een stuk gemakkelijker. Je kunt een stopcontact aanschaffen inclusief kinderbeveiliging. Dat is als je kleine kinderen hebt een hele zorg minder. Er zijn ook stopcontacten met ingebouwde verlichting. Deze kun je langs de trap installeren zodat deze ’s nachts in het donker wordt verlicht. Een laatste bijzonder handige optie is het stopcontact met een ingebouwde usb-poort. Je kunt dan je telefoon of andere apparaat opladen en tegelijkertijd van het stopcontact gebruik blijven maken. Daarbij gaat het opladen van je telefoon dan ook een stuk sneller.

Keuze genoeg

Een stopcontact aanschaffen is dus al lang niet zo simpel meer als het wel geweest is. Wel of niet geaard, wit of zwart; daar bleef het wel bij. Nu kun je zelfs investeren in design stopcontacten, mocht je dat willen. Denk daarom goed na over het stopcontact dat jij aan zou willen schaffen en vraag eventueel een specialist om hulp. Zij helpen je bij het uitkiezen van een stopcontact waar jij jarenlang plezier van zult hebben.

 

Kies voor schakelmateriaal dat past bij je interieur.

Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Sorry, er zijn geen resultaten gevonden Probeer het overnieuw met een ander woord.