Wonen |

Hoe werkt het basismechanisme van een piano?

Hoe werkt het basismechanisme van een piano?

Waarschijnlijk denk je er niet al te vaak over na, maar wist je dat een piano zowel een toets,- slag,- als snaarinstrument is? Voor de liefhebber leggen wij hieronder uit hoe een piano nu eigenlijk écht werkt. We leggen dit uit de hand van het voorbeeld van de akoestische piano.

  • Snaren
    Hoe harder je de toetsen aanslaat, hoe harder het geluid zal klinken. Dit is voor iedereen bekend. Dit geluid en hoe het overkomt, heeft allemaal met de snaren te maken. Er zitten 88 snaren op de piano zelf, maar wist je dat dit er aan de binnenkant zo’n 230 zijn? Deze zitten elk voor elk gespannen aan het ijzeren piano frame. Hoe langer de snaren, hoe lager de toon en ook andersom. Bij de staande piano zijn de snaren rechtop bevestigd, waarbij de snaren in de vleugel liggend zijn bevestigd. Dit verklaard meteen het verschil in klank tussen deze piano’s. Uiteindelijk kan de piano ontstemmen wanneer de snaren hun eigen spanning verliezen, waarna deze opnieuw aangedraaid dienen te worden.
  • Hamers
    De hamers, die voor het creëren van het geluid voor de toetsen is bestemd, zijn allemaal bedekt met vilt. Door dit vilt te schuren kun je een eigen origineel geluid veroorzaken, zowel een harder als zachtere slag. Ook bevinden zich in dit gebied de dempers, welke tevens met vilt bedekt zijn. Deze zorgen ervoor dat de snaren niet te veel zullen trillen, en dus te veel galm zal veroorzaken, wanneer er een toets wordt ingedrukt.
  • Pedalen
    Wanneer je een piano kenner bent, weet je dat het rechter pedaal het meest gebruikt wordt tijdens het bespelen van de piano. Wat doet deze? Het pedaal haalt de demper van de snaren en zorgt voor een galm en doorlopende toon wanneer jij de toets al losgelaten hebt. Het linkerpedaal verschuift de hamers dichter naar de snaren zodat de klanken zachter en korter worden.

Ben je een liefhebber van dit mechanisme geworden en wil je om een echte expert te worden zelf eens bekijken hoe het er aan toe gaat aan de binnenkant van de piano? Koop dan bijvoorbeeld een tweedehands piano en haal deze voorzichtig uit elkaar. Er gaat een wereld voor je open!

Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Sorry, er zijn geen resultaten gevonden Probeer het overnieuw met een ander woord.