Wonen |

Sjaals voor zowel de winter als de zomer

Sjaals zijn er niet alleen om de kou te bestrijden en warm te blijven. Ook bij warm weer mag een sjaal niet ontbreken. De sjaal is een item waar jij je outfit helemaal mee afmaakt. Bovendien is een sjaal multi-functioneel. Het item biedt bescherming tegen de zon, voelt heerlijk aan wanneer de zon even achter de wolken verdwijnt en is perfect op een koele zomeravond. In de zomer is een dunne stof natuurlijk wel lekker, zoals Street One Kleding een aantal sjaals in hun assortiment heeft.

Waar komt de sjaal eigenlijk vandaan?

De eerste sjaals komen uit de regio Kasjmir. Dit is een regio in de Himalaya, gelegen tussen Pakistan, India en de Volksrepubliek China. De definitie van het woord sjaal is:
‘Een langwerpig stuk doek dat gedragen wordt om de hals’. Het woord is afgeleid uit het Perzisch (shāl) en oorspronkelijk uit het Sanskriet (śāṭī, doek). In bepaalde culturen zijn sjaals onderdeel van nationale klederdrachten. Bij verschillende subculturen, zoals voetbalsupporters, zijn sjaals ook populair. Voetbalsupporters dragen vaak sjaals met de kleuren van hun club en bijvoorbeeld de teamnaam of een slogan erop.

De sjaal als modieus accessoire

Zoals gezegd dient de sjaal niet alleen tegen de kou. Het is ook een modieus accessoire.
Zo dragen stewardessen en vrouwelijk hotelpersoneel vaak een sjaal als onderdeel van een kostuum. Dit is de zogeheten foulard. De foulard is een langwerpige doek, gemaakt van polyester of zijde, met een print erop. 

De omslagdoek is een ander voorbeeld van de sjaal als modieus accessoire. Het is eigenlijk een oversized versie van de sjaal, die ook wel stola of driehoek sjaal wordt genoemd. Deze valt ruim over de hals en schouders. Omslagdoeken worden gemaakt in verschillende soorten en maten. Zo zijn omslagdoeken voor de zomer vaak gemaakt van zacht en luchtig katoen. De omslagdoeken voor koud weer worden vaak van dikke stof gemaakt, bijvoorbeeld van wol.

Sjaals matchen met een outfit

Normale gekleurde sjaals zijn klassiek en geven een coole look, maar sjaals met patronen geven weer een extra toevoeging aan jouw outfit. Hieronder een tweetal tips om een sjaal te combineren met jouw outfit:

Hou het simpel

Als je een sjaal draagt met patronen, dan is het aan te raden om de rest van je outfit simpel te houden. De sjaal is natuurlijk het middelpunt van jouw outfit, hier maak je een echte eyecatcher van als je deze combineert met neutrale kleuren.
Een voorbeeld van een complete outfit met een gepatroneerde sjaal is:
Grijze jas, wit shirt en een zwarte broek.

Draag sjaals op verschillende manieren

Met een sjaal kan verschillende looks gecreëerd worden, een sjaal wordt namelijk op verschillende manieren geknoopt. Denk aan de klassieke knoop, de Europese lus en de ASCOT-knoop. De verschillende knopen hebben effect op jouw outfit. Zo geeft de klassieke knoop een casual look, maar bij een formele gelegenheid gaat men vaak voor de ASCOT-knoop. Door te experimenteren met verschillende knopen ontdek jij wat het beste werkt bij jou en jouw outfit.

Al met al zijn sjaals, met of zonder patroon, een geweldig item om jouw outfit een boost te geven.

Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Sorry, er zijn geen resultaten gevonden Probeer het overnieuw met een ander woord.