Wonen |

Geld besparen door te schilderen

Het klinkt misschien vreemd, maar het is toch echt mogelijk. Je kunt makkelijk geld besparen door te schilderen. Het gaat hierbij wel specifiek om het schilderen van tuinhout. Tuinhout is namelijk een hele investering. Denk aan een schutting, tuinhuis, terras, gevelbekleding of meubel. Deze zijn niet goedkoop. Door goed te schilderen, zorg je er voor dat het hout veel langer mee gaat.

Het nut van schilderen

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat hout bescherming nodig heeft tegen zonlicht, regen en andere vijanden van hout. Beits, olie of lak kan deze bescherming bieden. Om te weten hoe dit in zijn werk gaat, is het eerst belangrijk om te weten waarom het hout beschermt moet worden. Hout kan zoals gezegd slecht tegen, met name, zon en regen. Ten eerste neemt hout vocht op. Vervolgens veroorzaakt deze nattigheid rot en schimmel van binnenuit. Dat kan dodelijk zijn voor hout. Met andere woorden, regen kan er voor zorgen dat hout snel kapot gaat. Zon verpest vaak de kleur van hout. Net als de menselijke huid, verkleurt hout door aanraking met zonlicht. Hoewel veel mensen denken dat we weinig zon hebben in Nederland, is er genoeg zon om het hout snel te laten vergrijzen.

Beits, olie en lak

Beits, olie en lak beschermen het hout tegen deze problemen. Zo zorgen de producten er voor dat vocht helemaal niet meer in het hout kan trekken of in ieder geval gereguleerd wordt. Dit verschilt per artikel. Door vocht tegen te gaan, staan schimmels en houtrot buitenspel! Ook brengen de meeste beitsen, oliën en lakken pigmenten aan die beschermen tegen UV-lichten van de zon. Dit zou je kunnen vergelijken met zonnebrand op je huid. Zo wordt de verkleuring van het hout flink vertraagd.

Besparing

Hoeveel je nou precies bespaart met het behandelen van je hout is moeilijk te zeggen. Wat we wel weten is dat de levensduur van hout met meerdere jaren verlengt kan worden. Zeker bij dure houtsoorten als Red Cedar, Bankirai of Eiken kan de besparing al snel oplopen tot honderden euros. Waar je wel voor uit moet kijken is dat je niet te veel wilt besparen op de aankoop van beits of olie. Duurdere varianten bieden in veel gevallen ook betere bescherming. Dit kan op lange termijn betekenen dat de duurdere merken eigenlijk juist goedkoper zijn.

Decoratie

Naast het beschermen van hout, kun je met olie, beits of lak ook het hout decoreren. De artikelen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Er bestaan transparante versies en dekkende kleuren. Voor iedereen is er wat wils. Je kan dus heel makkelijk je hout beschermen en mooier maken tegelijkertijd!

Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Sorry, er zijn geen resultaten gevonden Probeer het overnieuw met een ander woord.