Algemene bespaartips |

Wat is een exploitatiebegroting en hoe maak je er één voor jouw bedrijf?

Ben je onzeker over de financiële levensvatbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Dan is het raadzaam om een exploitatiebegroting op te stellen. Deze begroting helpt je om een overzicht te krijgen van de verwachte kosten en opbrengsten. Op deze manier voorkom je verrassingen en minimaliseer je het risico op financiële problemen. In dit artikel zal uitgebreid worden besproken wat een exploitatiebegroting precies inhoudt, welke elementen erbij horen en hoe je de cijfers op de juiste wijze kunt interpreteren.

Wat houdt een exploitatiebegroting eigenlijk in? 

Nou, het is eigenlijk gewoon een handig overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven die je kunt verwachten voor je onderneming of project. Je berekent dit over een bepaalde periode, meestal een jaar. Het primaire doel van zo’n begroting is om te kijken of je nieuwe onderneming of project financieel haalbaar is. Zie het dus als een handig hulpmiddel waarmee je je financiële doelen kunt stellen en de voortgang kunt meten.

Het is van groot belang om te onthouden dat een exploitatiebegroting gebaseerd is op schattingen en aannames, zoals de voorspelde omzet en verwachte opbrengsten. Het regelmatig bijwerken van deze begroting aan de hand van daadwerkelijk gerealiseerde cijfers (inkomsten en uitgaven) is daarom cruciaal. Door dit te doen, kun je tijdig ingrijpen en de financiële prestaties van je onderneming of project optimaliseren.

Waarom is het zo belangrijk om een exploitatiebegroting op te stellen? 

Het antwoord ligt in de mogelijkheid om cruciale beslissingen te nemen. Deze begroting biedt namelijk inzicht in financiële haalbaarheid bij het starten van een nieuwe onderneming of het initiatief van een nieuw project. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan kun je achterhalen waar je op dit moment tekortschiet.

Wellicht kom je tot het besef dat je extra investeringen of externe financiering nodig hebt om jouw plan tot een succesvol einde te brengen. Aan de andere kant kan het ook verstandiger blijken om jouw plan voorgoed in de prullenbak te laten belanden. Hoe dan ook, met behulp van een exploitatiebegroting kun je tijdig en duidelijk bijsturen, wat uiterst handig is.

Een exploitatiebegroting is ook interessant voor derde partijen. Het biedt ondersteuning bij het overtuigen van een financier, die hierdoor een inzicht krijgt in de verwachte winst van jouw bedrijf. Stel je vraagt een lening aan bij een bank, dan is het gebruikelijk om een exploitatiebegroting toe te voegen als onderdeel van jouw financieel plan. De bank zal deze gegevens gebruiken om te beslissen of zij wel of geen lening verstrekt.

Samenstelling

Een exploitatiebegroting is samengesteld uit drie cruciale elementen: inkomsten, uitgaven en resultaat. Met betrekking tot inkomsten worden verwachte omzet, subsidies en andere vormen van inkomsten, zoals rente opbrengsten, in kaart gebracht. Bij uitgaven worden verschillende kostenposten geïdentificeerd, waaronder kosten van de omzet, bedrijfskosten, afschrijvingen, rente en aflossing, evenals overige uitgaven. Het resultaat wordt berekend door de brutowinstmarge (omzet minus kostprijs van de omzet) af te trekken van bedrijfskosten en afschrijvingen, wat uiteindelijk leidt tot het bedrijfsresultaat. Het netto resultaat wordt verkregen door het bedrijfsresultaat te verminderen met verwachte belastingen, wat een indicatie geeft van de winstgevendheid van het bedrijf of project.

Tips voor het opstellen van een exploitatiebegroting

Maak meerdere versies van je exploitatiebegroting. Bijvoorbeeld één waarbij je rekening houdt met een worst case scenario waarin energiekosten sterk stijgen en een tweede versie waarin de energiemarkt stabiel blijft. Op deze manier speel je beter in op veranderingen en kun je makkelijker bijsturen. Vergeet daarnaast niet dat je werkelijke personeelskosten ongeveer 30 procent hoger liggen dan het brutoloon. Je moet namelijk ook kosten betalen voor werkgeversverzekeringen en mogelijk pensioen. Als zzp’er kan het zijn dat je deze expertise niet bezit. Wil je zelf starten als zzp’er, maar je hebt niet veel kennis over financiële administratie? Geen zorgen, je kan hulp inschakelen door middel van de hulp van een boekhouder of accountant. Dergelijke experts zijn zeer bedreven in het opstellen van een exploitatiebegroting. Vergeet niet dat een exploitatiebegroting iets anders is dan een liquidatiebegroting. De laatste toont de verwachte inkomsten en uitgaven per maand of per kwartaal.

 

Een boekhoudprogramma kan ook de oplossing bieden. Hierbij is het noemenswaardig dat verschillende boekhoudprogramma’s verschillende functionaliteiten, voordelen en nadelen hebben. Het is hier dus belangrijk dat er wordt gekeken welke boekhoudprogramma’s dit soort functionaliteiten hebben. Boekhoudprogramma vergelijken geeft je inzicht hierin, zo maak jij de beste keuze.

 

Ook interessant

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Sorry, er zijn geen resultaten gevonden Probeer het overnieuw met een ander woord.